Formació bàsica de rescat en allaus i sortida hivernal

La setmana passada, un bon grup de socis van realitzar una formació bàsica en rescat d'allaus, preparada i impartida amb tota la seva estima i dedicació pel nostre company Jordi Montserrat. La petita formació va consistir en una xerrada introductòria i una jornada pràctica, i l'objectiu que es volia aconseguir, era que pogués ser d'utilitat tant per socis sense experiència prèvia en la muntanya hivernal, com de socis experts, fent un refresc necessari dels protocols i tècniques de rescat.


Així doncs, el dijous dia 18 de gener, es va realitzar al Centre Cívic de Pardinyes una xerrada introductòria, que va consistir en un repàs del material necessari que hauríem de portar per realitzar una sortida hivernal i en conèixer el protocol de recerca en allaus i ús del DVA.


El dissabte al matí es va completar la formació, tot realitzant un taller pràctic de recerca de víctimes d'allaus al camp darves de Tavascan situat a la cota 2250 m de la estació.

Els assistents (alguns ja formats en l'ús del DVA i altres que no l'havien usat mai) es van repartir en dos grups, i mentre un grup realitzava la recerca amb el DVA (amb les indicacions i explicacions dels pisters socorristes de l'estació), l'altre grup realitzava un test del mantell nival i pràctiques d’autodetenció amb piolet.
Tot i el fred que vam passar, tothom va quedar content de la jornada i de les pràctiques que es van portar a terme. Finalment, després de menjar i beure alguna cosa plegats a la terrassa del refugi, alguns van haver de tornar a Lleida, altres però, juntament amb alguna sòcia que arribaria a última hora degut a obligacions laborals, passarien la nit al refugi, tot compartint el sopar i habitació plegats, i per tal d'aprofitar i realitzar alguna activitat de muntanya al dia següent.

El diumenge es van fer diferents activitats. El grup més nombrós, va fer una excursió per pujar fins a l’estany de Mascarida i del Diable, una caminada molt gratificant de 650m de desnivell i on calia l'ús de grampons. L'altre grup va anar fins al mirador del Corbiu amb raquetes. També algun que altre esquiador va intentar fer alguna pujada i baixada amb la poca i dura neu que hi havia a l'entorn de l'estació.


Finalment, un altre cop, ens retrobarem tots a la terrassa del refugi per gaudir del solet fent una mossadeta i tancant un cap de setmana genial !


La formació quedarà tancada aquest dijous dia 25 després de realizar una videoconferència dirigida pel Jordi sobre l'ús de l'ATESMAPS en la preparació d'una sortida hivernal.

L'èxit del cap de setmana de convivència i muntanya ens emplaça a repetir expedició en un altra ubicació el més aviat possible.

Quina i on serà la pròxima trobada?
 

Comentaris